۱۳۹۰ آبان ۱۳, جمعه

جزئیات تازه از جنایت فرهنگی تخریب ساختمان کلیسای آندریاس مقدس کرمان


ستاد اجرائیات کرمان با پیشنهاد فروش یا تعمیر ساختمان کلیسا مخالفت کرد و اعلام داشت که مطابق دستور العملهای محرمانه صدور مجوز ساخت یا تعمیرات برای کلیساها از سوی شهرداری ممنوع است!


در اواخر مرداد ماه در خبرها خواندیم ودر عکسها دیدیم که ساختمان یک کلیسای قدیمی در کرمان با وجود ثبت رسمی در فهرست آثار ملی کشور با حمایت برخی جریانهای خاص در کرمان تخریب و به تلی از خاک تبدیل شد.
در پی اعلام این خبر و انعکاس وسیع آن در رسانه های ایران و جهان ، یکی از مسئولین شهرداری کرمان گفت : این ملک توسط مالک آن تغییر کاربری گرفته است و با توجه به موقعیت تجاری بسیار مرغوب آن در خیابان اصلی شهر یعنی خیابان شریعتی (جنب بیمارستان ارجمند) به یک پاساژتبدیل خواهد شد.
این خبر نه تنها خشم و انزجار جامعه مسیحی ایران بلکه تمام دوستداران فرهنگ و تاریخ و حامیان آثار فرهنگی کشور را برانگیخت. با گذشت نزدیک سه هفته همچنان واکنش به این جنایت ضدفرهنگی ابعاد بیشتری پیدا می کند. به همین منظور شبکه خبر مسیحیان فارسی زبان تلاش کرد تا بتواند سرنخهائی از این ماجرا به دست آوردو با استفاده از منابع محلی جزئیات این اقدام ناپسند و ضد ملی را برای هموطنان آشکارتر نماید.
سابقه تاریخی
نخستین مسیونری مسیحی که یک گروه انگلیسی بود در سال 1896 میلادی از راه هند  وارد مناطق جنوب و جنوب شرقی ایران شد. این گروه حوزه فعالیت خود را در استانهای کرمان ، بلوچستان و هرمزگان قرار دادند. آنها به اقدامات عمرانی در این مناطق که عمدتا نقاط محرومی بودند دست زدند. از جمله در کرمان بیمارستان و مراکز درمانی بزرگی ساختند که حتی تا امروز این بیمارستان و مراکز درمانی به نام "بیمارستان مرسلین" مشغول به کار هستند.
سرپرستی این گروه را یک پزشک انگلیسی به نام "دکتردادسن" به عهده داشت که از مسیحیان با ایمان بود. او علاوه بر شغل طبابت یک مبلغ پرتلاش مسیحی نیز بود. مطابق اسناد تاریخی او در رابطه با كودكانی كه در قالی‌بافخانه‌های كرمان مورد استثمار قرار می‌گیرند به اداره ( بی‌ته ) ‌انجمن بین‌الملل كار، گزارش داده و یاد آورشده است كه بعضی از این اطفال بی‌گناه از همان طفولیت افلیج شده و عمرشان كم و زود تلف می‌شوند. دكتر دادسن پیوسته برای نجات این بیچارگان استمداد و كمك می‌طلبید.
عملکرد بسیار خوب این پزشک مسیحی و همراهانش در خدمت به مردم کرمان باعث شد تا کم کم تعداد مسیحیان بیشتری بتوانند برای تبلیغ به آنجا بیایند. در ابتدا دکتر دادسن و همراهانش در یکی از اتاقهای ساختمان بیمارستان خود خدا را عبادت و نیایش می کردند. اما با افزایش تعداد  مسیحیان تصمیم گرفتند زمینی را در حاشیه شهر به منظور بنای یک کلیسا بخرند.
آنها در سالهای دهه بیست شمسی زمانی که هنوز جنگ جهانی در جریان بود زمینی دارای چاه و تلمبه آب را با مساحت تقریبی یک هکتار خریدند و کلیسای "آندریاس مقدس" و "باغ مسیحیان"  را در آن بنا نمودند. ساختمان این کلیسا به وسیله معمار مشهور کرمانی "علی محمد معمار" ساخته شد. زیبائی این بنا و باغ اطراف آن از همان ابتدا حسادتهائی را در برخی از آخوندهای محلی برانگیخت. بعدها با گسترش شهر کرمان باغ مسیحیان در داخل محدوده شهر قرار گرفت.
ارزش هنری
از سازنده خواسته شد تا ضمن تلاش در زیبائی بنا سادگیش را نیز حفظ کند. معمارباشی کرمانی نیز تلاش کرد تا تمام هنر خود را به کار ببرد. از جمله شاهکارهای این بنا یکی میتوان به کاشیکاریهای نمای ورودی با طرح صلیب و نقوش ایرانی اشاره کرد و دیگر از آجرکاریهای نقش دار در نماهای داخلی سقف گفت.
دو ویژگی دیگر بسیار بارز هنری در این بنا عبارت بودند از پنجره های مشبک چوبی دارای شیشه های رنگی و دیگری قابهای شیشه ای نقاشی شده به فن "ویترای ونیز" حاوی تصاویر عیسی مسیح و حواریون. در مورد پنجره های مشبک چوبی که دارای گره های چوبی کم نظیر هستند اعتقاد کارشناسان معماری بر این بود که آنها را از محل دیگری به آنجا آورده اند. نظیر این پنجره ها فقط در مجموعه کاخ خورشید در کلات نادری دیده شده است.
                                              
پس از انقلاب اسلامی

این کلیسا در سال 1950 میلادی یک بار مورد تعمیر قرار میگیرد. تا مدت کمی بعد از وقوع انقلاب اسلامی نیز همچنان زیر نظر "انجمن ارامنه اصفهان" به فعالیت خود ادامه می دهد. اما چند ماه بعد به حکم دادگاه انقلاب اسلامی کرمان بدون هیچ دلیل خاصی این مکان مصادره می شود و ایمانداران مسیحی از ورود به آن منع می گردند.
از سوی دادگاه این بنا در اختیار نهادهای انقلاب اسلامی کرمان قرار گرفت و آنها نیز آن را به اشخاص مختلف برای استفاده های متفاوت اجاره می دادند. از جمله مدتی برای کشاورزی و یا حتی پرورش و فروش گل و این اواخر به عنوان دفتر یک تاکسی تلفنی.
یکی از افراد محلی به اف سی ان ان گفت : با وجود مرغوب بودن زمین و تلمبه و آب خوبی که باغ مسیحیان داشت ولی هرکس در این مکان کار و کاسبی راه انداخت از نظر اقتصادی موفق نبود!
در اوایل دهه هفتاد شمسی باغ و بنای کلیسا به "دادگاه ویژه روحانیت" کرمان سپرده شد. آنها نیز آن را در اختیار دادستان انقلاب وقت کرمان گذاشتند. او نیز که از اهالی یکی از روستاهای اطراف بود، گاو و گوسفند و احشام خود را به این مکان منتقل کرد. حتی مدتی از سالن کلیسا برای نگهداری گاو و گوسفندان خود استفاده می نمود.
این مسئله با اعتراضات زیادی روبرو شد و در اثر اعتراضات گسترده مردم فرهیخته در کرمان عاقبت در اسفند ماه سال 1388 میراث فرهنگی آن بنا را طی شماره 26246 در فهرست آثار ملی ثبت نمود. وقتی این عمل انجام شد کسانی که از ابتدا کمر به نابودی باغ و بنای کلیسا را داشتند به فکر انداخت تا آن را با خاک یکسان کنند.
عاقبت دردناک
بالاخره کلیسای آندریاس کرمان با نقشه قبلی بوسیله چندین لودر در ساعات نیمه شب 24 مردادماه 1390 مورد هجوم قرارگرفت و به تلی از خاک و چوب تبدیل گردید. این کلیسا در اختیار "ستاد اجرائیات کرمان" بود و توسط آنها خراب شد.
یکی از فعالان مسیحی ارمنی تبار اصفهان که نخواست نامش فاش شود به اف سی ان ان گفت : چند بار کلیساهای اصفهان به ستاد اجرائیات کرمان درخواست بازخرید کلیسا را دادند ولی آنها از این کار طفره میرفتند. حتی ستاداجرائیات به پیشنهاد ارامنه اصفهان برای تعمیر کلیسا ی آندریاس مقدس نیز توجهی نکرد و اعلام داشت که مطابق دستور العملهای محرمانه صدور مجوز ساخت یا تعمیرات برای کلیساها از سوی شهرداری ممنوع است!
جامعه مسیحیان ایران و دوستداران میراث فرهنگی کشور مسئولیت این حادثه را بطور مستقیم بر عهده استاندار کرمان ، مدیر کل میراث فرهنگی آن استان و دادستان انقلاب اسلامی کرمان می دانند.آنها خواهان برخورد شدید مسئولان با این افراد و توجه جامعه جهانی به این جنایت ضد فرهنگی شده اند.


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر